Boswachter Eddy voelt zich nergens beter dan in Bosland
Eddy Ulenaers is boswachter voor gemeente Hechtel-Eksel. Samen met 3 (binnenkort 5) andere boswachters beheert hij het uitgestrekte Bosland. Iedere maand zal hij in dit rubriekje vertellen over onze mooie groene gemeente. Over bos en natuurwerken. Over vogels, dieren en planten.
Als opener wil hij het graag hebben over zijn job als boswachter: “Het nostalgische beeld van de boswachter die de hele dag door zijn bos dwaalt, is helaas een sprookje. De helft van mijn werk gebeurt achter de computer: bestekken opmaken voor werken of houtverkoop, afspraken maken met aannemers, papierwerk, … Voor de andere helft moet ik gelukkig wél nog steeds het bos in.
In mijn job zie ik veel mensen: ’s ochtends bosarbeiders in de loods, overdag aannemers en arbeiders bij de opvolging van de werken, en natuurlijk voortdurend recreanten en dieren die in het bos op wandel zijn. Af en toe ben ik ook eens alleen. En dat vind ik heus niet erg.
In Vlaanderen evolueert het bosbeleid stilaan naar een geïntegreerd bosbeheer: alle functies van het bos proberen we op een duurzame manier uit te bouwen. De boswachter is de man/vrouw die dit alles structureert. Zo beslis ik welke bomen gekapt worden en organiseer ik de nieuwe aanplantingen.
In Bosland zijn de Corsicaanse en inheemse grove den nog altijd in overtal, sinds ze in de 19de eeuw massaal werden aangeplant om de gangen van de Limburgse steenkoolmijnen te stutten. Dit verminderen we door kapping, en door aanplanting van eik, linde en beuk in kleine groepjes. Via uitdunning houden we dan telkens één topexemplaar over (kloempen heet dat). Dit wordt hout van topkwaliteit, maar wel pas binnen 150 jaar. Op de andere delen van het perceel laten we de natuur zijn gang gaan. Op die manier creëren we een gevarieerd bosbestand: loof- en naaldbomen, jong en oud, open plekken, brede bosranden en waterpartijen. Maar het naaldhout moet zeker niet helemaal weg. Het blijft economisch interessant, zorgt voor diversiteit en het is bovendien de beste fijnstoffilter. Zo, nu weten jullie wat een boswachter zoal doet. Interessant, toch?”
Wandelen in een groene woestijn: de Lommelse Sahara
Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen.
De enorme afwisseling maakt een wandeling hier tot een unieke ervaring. Op en rond het water vinden veel vogels een thuis. ’s Winters is het een bivakplaats voor onder andere futen, eenden en zwanen.
Langs de blauwe route kom je twee speelelementen tegen vermomd als bewoners van de Sahara: een gladde slang waar je in kan klauteren en een boomleeuwerik die je laat vliegen tussen de bomen. Wil je de Sahara vanop 30 meter hoogte zien? Beklim zeker de uitkijktoren!
Locatie en routes:
• Startplaats: De Soeverein/Optisport (Bosland-gastheer), Sportveldenstraat 10, Lommel
• Blauw: 3 km (kinderwandeling)
• Oranje: 6,5 km
• Rood: 12,3 km
(Mooiste wandelroute van België (VAB Magazine))