14/17
Assistentiewoningen/hang rookmelders

Bordeaux huisvuilzakken nog geldig tot eind 2021

Een erkende assistentiewoning is een woning aangepast aan de noden van het ouder worden. Als 65-plusser kan je er zelfstandig wonen, ook wanneer het wat moeilijker gaat, met zorg op maat.

Je kan er, als je dat wil, een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar je andere bewoners kan ontmoeten.

Kortom: een assistentiewoning is bedoeld voor iedereen die nog zelfredzaam is, maar nood heeft aan een aangepaste en veilige woonst en woonomgeving, en aan sociale contacten.

Wat mag je verwachten van een assistentiewoning?

Een erkende assistentiewoning moet minstens voldoen aan de volgende eisen:

  • De woning is aangepast, veilig en volledig rolstoeltoegankelijk: bredere gangen en deuropeningen, makkelijk bereikbare stop contacten, geen drempels, handgrepen in toilet en douche, een lift als er meerdere verdiepingen zijn, …
  • Er is een woonzorgassistent die kan helpen bij alle mogelijke problemen en vragen.
  • Er is de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke  aangepaste zorg): als zich een noodsituatie voordoet, ben je er zeker van dat onmiddellijk de nodige zorg wordt geboden.
  • Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en er is een  bewonersraad waar bewoners hun advies mogen geven over de werking.
  • Er is 24u op 24u toezicht en een noodoproepsysteem, waarbij je  oproep 24u op 24u meteen wordt beantwoord.

Let wel: er is geen 24u op 24u zorg. De zorg in een assistentiewoning is deze die je zou ontvangen als je thuis zou verblijven.

DE BLOESEM

Nieuwstraat 13 / Hoekstraat 2,
Hechtel-Eksel,
011 49 26 40 of [email protected]
VITAS – www.vitas.be
Capaciteit: 38 assistentiewoningen

RESIDENTIE ZILVERZAND

Vriendschapsplein 1,
3940 Hechtel-Eksel,
011 28 35 59 of [email protected]
VZW Ocura – www.ocura.be
Capaciteit: 20 assistentiewoningen

Hang rookmelders, red levens

In 2020 werden rookmelders verplicht voor alle wonin-gen in Vlaanderen. Een belangrijke maatregel voor je eigen veiligheid. In onze gemeente hebben rookmel-ders in het najaar al enkele levens gered.

Een rookmelder slaat immers alarm wanneer zich in een ruimte rookvorming voordoet. Hij detecteert niet de warmte, maar reageert op te veel rookdeeltjes in de lucht. Dankzij de rookmelder heb je dus veel kans dat je tijdig je woning verlaat bij brand.

Per verdieping moet er minstens 1 rookmelder hangen. Deze moet je altijd zo hoog mogelijk hangen, liefst aan het plafond, omdat rook stijgt. Enkel in puntdaken moet je 30 cm weg van de nok blijven.