En vooral: jezelf zijn en je eigen doelen nastreven!
Iedere maand lichten we een bouwsteen van de Geluksdriehoek uit en vragen we een inwoner om hierrond enkele vragen te beantwoorden. De eerste bouwsteen is ‘Jezelf kunnen zijn.’ Het is belangrijk dat je jezelf aanvaardt en een positieve houding aanneemt over jezelf – ook in relaties met anderen.
Je kent jezelf (Wie ben ik? Waar ben ik trots op?). Vanuit die aanvaarding kan je gemakkelijker een richting kiezen in het leven (Wat wil ik? Wat is mijn doel?). Je kan min of meer je eigen weg volgen, zonder dat je je laat leiden door sociale druk. Dat laat je toe om open te staan voor nieuwe ervaringen.
Meie Leenaerts (15 jaar) is leidster bij Chiro Hechtel en Vakan-tiewerking IMAGO, en staat even stil bij enkele vragen over ‘jezelf kunnen zijn’.
Wat vind je belangrijk in je leven?
“Ik vind dat vrienden en familie heel belangrijk zijn. Met hun steun kom je steeds verder in het leven. Een van de belangrijkste personen in mijn leven is mijn beste vriendin, Milo. Ze is er altijd voor me. Zonder haar was ik niet geweest wie ik nu ben.”
Waar ben je trots op?
“Ik ben trots op mensen die hun doelen bereiken, of die hun doelen proberen te bereiken. Mensen die daar hard voor werken en ook hun best doen voor anderen. Dat apprecieer ik zo hard. Ik ben trots op mezelf omdat ik een van die mensen ben en mezelf niet door anderen laat beïnvloeden. En ik ben ook trots op iedereen die een hele harde tijd heeft gehad door corona. Dat 2020 een stom jaar was, weten we allemaal. Maar ik ken echte vechters en zij hebben dat zo goed gedaan. Daar ben ik trots op!”
Wat wil je (nog) bereiken?
“Ik wil nog veel bereiken, maar bovenal is het mijn droom om later iets te kunnen doen met acteren! Ik hoop echt dat ik daarin kan slagen. Dat zou gewoonweg geweldig zijn. Ik blijf in mezelf geloven en er hard aan werken. Dan moet dat goed komen. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen.”
Wil je meer weten over wolven?
Sinds enkele jaren leven er wolven in Bosland. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit, maar samenleven met wolven vraagt wel wat inspanningen. Schapen en ander kleinvee kunnen bijvoorbeeld prima tegen een wolf beschermd worden. En wie toch schade lijdt heeft recht op een schadevergoeding.
Er wordt in de media ook veel over wolven gezegd en geschreven. Zeker op sociale media worden er heel wat (on)waarheden verspreid. Op de website van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid vind je de meest actuele informatie en krijg je o.a. antwoorden op volgende vragen:
• Hoe leven wolven?
• Hoe kan ik schade vermijden en hoeveel schadegevallen zijn er?
• Zijn wolven gevaarlijk voor de mens?