Tournée Minérale
Tussen de vele zwerfkatten in onze gemeente zitten ook nakomelingen van huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen planten zich voort vanaf 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2020 kwamen in de Limburgse asielen alweer zo’n 4000 katten binnen.
Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid. Sinds april 2018 is het bij wet verplicht om elke kat geboren na 30 augustus 2014 te laten steriliseren of castreren, chippen en registreren. Sowieso geldt deze verplichting voor alle kittens vooraleer
deze verkocht of weggegeven worden. Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze gezond zijn). Dit is even veilig als op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat en voor zijn omgeving. Deze eenmalige ingreep bespaart honderden kittens een triestig lot als zwerfkat op straat.
Vraag een kortingsbon!
Als extra stimulans geeft de gemeente kortingsbonnen weg van €15 (kater) en €25 (kattin). Deze kan je vanaf 14 februari 2021 online www.hechtel-eksel.be/aanvraagformulier-kortingsbon-huiskatten of bij de milieudienst aanvragen. De bonnen zijn geldig tot 15 september 2021 bij een dierenarts in Limburg.
Meld zwerfkatten bij de milieudienst
Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voert de gemeente een diervriendelijke zwerfkatten-aanpak. Zie je een zwerfkat lopen? Maak dan meteen melding bij de milieudienst via
[email protected]. Snel reageren is de boodschap want katten vermenigvuldigen zich enorm snel. Binnen de kortste keren heb je er een paar families bij.
Wat gebeurt er met gevangen zwerfkatten?
Onze kattenvanger vangt de katten met een aangepaste vangkooi. Gevangen zwerfkatten worden niet geëuthanaseerd, tenzij op medisch advies van de dierenarts. Het dierenasiel kan zelf beslissen om tamme zwerfkatten die via het project bij hen zijn terechtgekomen te herplaatsen. Zwerfkatten krijgen na sterilisatie/castratie een knip in het oor om visueel herkenbaar te zijn dat ze al behandeld zijn. Na revalidatie laten we ze weer vrij in hun natuurlijke omgeving.
De praktijk bewijst het: deze zwerfkattenaanpak is effectief maar is enkel sluitend wanneer ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen. Anders blijft het dweilen met de kraan open…
Straat.net 2021: grote zwerfvuil-opruiming in onze gemeente
Doe mee met je school of vereniging op 19,20 en 21 maart! ONDER VOORBEHOUD
Ook in 2021 trekken we weer de straat op om onze wegen en pleinen te bevrijden van zwervend vuil. Wil jij samen met je klas, jeugdbeweging, sportclub, seniorenvereniging, … je buurt een aangenamere omgeving maken en er nog wat aan verdienen ook?
Neem dan deel aan de grote Straat.net zwerfvuilopruimactie op 19, 20 of 21 maart 2021. Je school of vereniging ontvangt een inschrijvingsformulier van Limburg.net. Inschrijven kan van 8 tot 22 februari door het formulier in het gemeentehuis binnen te brengen of naar [email protected] te mailen.