Ssssssssslangen
Denk je bij slangen meteen aan verre, warme landen? Terecht, maar ook bij ons komen slangen voor. Van de 3.150 soorten die wereldwijd rondkruipen, vinden we er drie in België en Nederland: de ringslang, de adder en de gladde slang. Van die drie is enkel de adder giftig. Toch moet je niet bang zijn. Als je hem met rust laat, zal hij niet bijten. Hij vlucht liever weg als hij mensen ziet.
Slangen hebben vreemde eetgewoonten. Zo eten adders maar 6 tot 10 keer per jaar. Ze speuren hun prooien op met hun reukzin. En ruiken doen ze … met hun tong!
Uit ‘Natuurdoeboek Woudapen’ van Leen Raats en illustraties door Tinne Van den Bossche
Adder © Johannes Van Donge
BEESTIGE VELDPROEVEN
Hoge bomen meten met kleine takjes
Met dit simpel trucje meet je zelf de hoogte van een boom. Zoek op de grond naar twee takjes van dezelfde lengte. Doe één oog dicht en verbind de takken met elkaar als een hoofdletter T. Zet de horizontale tak tegen je neus.
Je loopt nu naar achteren of naar voren. Totdat de verticale tak net zo lang lijkt als de hele boom. Nu meet je de afstand tot aan de boom. Dit is ongeveer de hoogte van de boom.
Bomen meten (Bron Alle kinderen naar buiten – het grote natuuractiviteitenboek van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter)
Uit ‘Alle kinderen naar buiten – het grote natuuractiviteitenboek’ van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter
WILDE EETBARE NATUUR
Insecten happen
Larven van kevers en kleine kevers kun je rauw eten. Ook veldsprinkhanen (die met kleine voelsprieten) smaken rauw goed: de smaak lijkt op walnoot. En wat dacht je van een pissebed? Vies? Ze smaken naar noten. Wie durft?
Uit ‘Alle kinderen naar buiten – het grote natuuractiviteitenboek’ van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter
Foto links: Bron Woudapen • Foto rechts: Krasser © Kevin Feytons
Legaal wildkamperen
Kampeer je graag met je tent midden in de natuur? Sinds enkele jaren is dat mogelijk op paalkampeerplaatsen of bivakzones in België en Nederland. Deze zones kun je het best omschrijven als legale wildkampeerplaatsen. Er zijn geen faciliteiten, enkel een paal of waterpomp en een grasveld. Kamperen is er toegestaan onder strike voorwaarden. Zo kunnen er maar enkele tentjes staan en mag je meestal maar één nachtje blijven.
Ontdek deze zones in België via www.bivakzone.be
Uit ‘De natuur in – Een jaar vol ontdekkingen, belevenissen en inzichten’ van Joeri Cortens
© Bron: bivakzone.be